Regeringen vill sänka momsen på mat från tolv till sex procent. Förslaget ska träda i kraft i april nästa år, men mottas med både stöd och kritik.
Regeringen har nyligen presenterat ett förslag om att sänka momsen på mat från nuvarande tolv procent till sex procent. Enligt deras plan ska förändringen börja gälla från april nästa år. Syftet är att göra maten billigare för konsumenterna och på så sätt stödja hushållens ekonomi.
Experter menar att en sänkt skatt på mat skulle kunna leda till lägre priser i butikerna. Men det finns även kritik mot förslaget. Kritiker påpekar att rika människor tjänar mest på lägre matmoms eftersom de tenderar att köpa mer och dyrare mat än de med lägre inkomster. Dessutom innebär en sänkning av momsen en stor kostnad för staten.
Peter Johansson, som arbetar på Riksrevisionen, menar att om staten verkligen vill hjälpa dem med lägre inkomster är det mer kostnadseffektivt att höja olika bidrag istället för att sänka momsen. Han betonar att riktade bidrag når de som behöver mest stöd på ett bättre sätt.
En annan aspekt av problematiken är konkurrensen inom dagligvaruhandeln i Sverige. Tre stora företag dominerar marknaden, vilket innebär att det finns en risk att de inte sänker priserna så mycket som de borde, trots den lägre momsen.
För att säkerställa att sänkningen av momsen faktiskt kommer konsumenterna till godo, har regeringen beslutat att inrätta en grupp som ska övervaka priserna i affärerna. Vice statsminister Ebba Busch betonar att pengarna från skattelättnaden ska gynna folket och inte företagen.