Premiär för årets surströmming

Den tredje torsdagen i augusti markerar en speciell tradition i Sverige – premiären för att äta surströmming. Denna jästa fisk, känd för sin starka lukt, lockar varje år många entusiaster, särskilt i norra Sverige och på vissa restauranger i Stockholm.

Den tredje torsdagen i augusti är en särskild dag för många svenskar. Då är det nämligen premiär för att äta surströmming, en tradition som har djupa rötter i landets historia. Surströmming är fisk som har fått jäsa, en metod som förr användes för att förlänga hållbarheten på maten. Denna process resulterar dock i en mycket stark lukt, vilket gör att många håller för näsan när en burk öppnas.

Surströmming är särskilt populär i norra Sverige, men dagen uppmärksammas även på vissa restauranger i Stockholm. En av dem är Tennstopet, som varje år på denna dag serverar surströmming till sina gäster. I år kommer 800 gäster att äta surströmming på Tennstopet, där köket förbereder sig på att öppna hela 500 burkar av den jästa fisken.

– Tänk att alla 800 kommer hit för att äta surströmming. Det är häftigt. Det är en mysig tradition, säger Marcus Bremdal, kökschef på Tennstopet, till tidningen Mitt i. Han varnar också för den starka lukten när alla burkar öppnas. – Jag vet hur det luktar. Men efter några timmar vänjer man sig, tillägger han.